Hyvinvointia parantaa hyvä vastustuskyky.                                                     1/100

 

Syksy kolkuttelee ovea ja virukset alkavat vaania pirullisesti uusia isäntiä ja emäntiä. 

Oli rokotettu tahi ei, koronatesti kutsuu, mikäli olo on vähänkään outo. Hyvä immuniteetti eli vastustuskyky auttaa välttämään ikävät testit eikä tarvitse jäädä pois työpaikan draamoista, mikäli etätyömahdollisuutta ei ole ja kunto sen sallisi. ( työhyvinvoinnista toiste) 

Omaa vastustuskykyään voi tukea syömällä terveellisesti, nukkumalla riittävästi sekä pistämällä sopivasti tossua toisen eteen sekä tumppaamalla viimeisen tupakan pysyvästi. Perushygienia on myös muistettava käsien pesuineen. Stressi heikentää vastustuskykyä, joten hyviä apuja ovat  to do- listat, rutiinit, delegointi, priorisointi sekä organisointi ja itse lisäisin listaan mielelläni myös huonon muistin. Iho on myös hyvä pitää kunnossa

Ruokavaliossa täysjyväviljat tuovat elimistöön sinkkiä, hedelmät, vihannekset ja marjat c-vitamiiniä, kalasta saa d-vitamiinia. Puoli kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä syödä päivittäin. Mikä hienointa jos olisi itse voinut kasvattaa ja poimia ainakin osan syömästään ruuasta. 

Minulle vinkattiin jokin aika sitten, että kannattaa ottaa myös purkkivitamiineja, koska maaperä olisi ravinneköyhempää tekoviljelyn vuoksi kuin ennen, joten ruuan vitamiini- ym. pitoisuudet olisivat pienempiä. Tiedä onko näin vai ei mutta ei ole haittaksi syödä puolet enemmän ojanpiennarta taikka pupujen ruokaa, miten olen vihanneksia ja kasviksia kuullut vähän ikävästi kommentoitavan. Ja käyttää puhtaita lisäravinteita. Erään japanilaisen tutkimuksen mukaan valkosolujen tuotanto lisääntyy metsässä eli puolustuskyky, immuniteetti, kasvaa.

Kannattaa siis tarkistaa nukkuuko riittävästi, liikkuuko säännöllisesti, syökö monipuolisesti ja  arvioida stressitasonsa ja lopettaa tupakointi. Tupakoinnin lopettamiseen on olemassa kirja, jonka luettuaan moni on lopettanut siihen paikkaa viimeiden sivun jälkeen tai jopa kirjan lukemisen aikana. Tämän kirjan kuuluu lukea hitaasti, joten ei hätää vaikkei lukeminen ole ihan ominta aluetta. ( Stumppaa tähän! Allen Carr) 

 

Terveyskirjasto kertoo immuniteetistä näin

"Immuniteetti tulee latinan sanasta immunitas, joka tarkoittaa koskemattomuutta. Laajasti katsoen immuniteettiin lasketaan kaikki kehon puolustus- ja suojajärjestelmät infektioita vastaan. Elämän kannalta keskeistä on torjua ympäristöstä tunkeutuvia bakteereita, viruksia, alkueläimiä ja matoja. Immuniteetin täydellinen pettäminen johtaa yksilön kuolemiseen infektiotauteihin, ellei tila ole lyhytaikainen tai hoidettavissa."

 

Terveydenhuollon koululääketieteen isä oli John D. Rockefeller. Hän tienasi tähtitieteellisesti pakottamalla yhteiskunnat käyttämään hänen raakaöljystään ja hänen lääketehtaissaan valmistettuja patenttilääkkeitä. ( Miksi lääketiede ei ole tiedettä, 2013 Uusi Suomi blogi) Ironista minusta, että herra itse hoiti terveyttään homeopaattisilla aineilla. Hän sai perinteisen lääketieteen tiedot luonnon parantavista yrteistä ja kasveista liki häivytetyksi. 

Kannattaa katsoa Yle Areenasta Mot:n ohjelma Maailman herrojen salaseura, joka on esitetty 2016. 

https://areena.yle.fi/1-1987277

Katsoin tämän ohjelman toissapäivänä ja odottelen edelleen verenpaineeni laskeutumista normaalille tasolle ja toivovani rauhoittavia lääkkeitä. Meidät on aivopesty pilleristeiksi. Ahdistukseen ja hermostuneisuuteen auttaisivat mm. kamomilla, maitohorsma ja vadelma ( lunttasin) . Maailmankuva kokee melkoisen järistyksen, kun oivaltaa mikä aarrearkku luonto on parantavine yrtteineen, marjoineen, kasveineen sekä puineen. 

Olemmeko luovuttaneet hyvinvointimme ja terveytemme avaimet ulkopuolisille Rockefellerin oivalluksen vuoksi? 

Olemmeko nyt luovuttamassa vapautemme maailman herroille, koska emme luota omaan vastustuskykyymme? 

 

Hippokates on sanonut " Olkoon ruoka lääkkeesi, ja lääke ruokasi." 

Jostakin Facebookin ryhmästä tuttavani oli huomannut jonkun ryhmäläisen miettivän, että onko long covidia sairastavilla raudanpuutetta tai muita puutostiloja enemmän kuin nopeammin taudista selvinneillä.

 

Rokotteet vaikuttavat myös immuniteettiin, näistä en jaksa vääntää nyt; olen jostakin syystä kurkkuani myöten täynnä aiheesta. Mutta tämän verran nyt aiheesta, jotta voi ennakoida tulevaa.

Rokotteet voivat myös laukaista ei-toivotun vaikutuksen, jota kutsutaan vasta-aineesta riippuvaiseksi tehostukseksi (ADE, antibody-dependent enhancement). ADE kuvaa tilannetta, jossa virukseen sitoutuvat vasta-aineet sitoutuvat myös solujen vasta-ainereseptoreihin, jolloin virus ei muutukaan neutraaliksi tai kuole, vaan se monistuu ja/tai tappaa kohdesolun tai stimuloi sitä, jolloin se saa aikaan yhä enemmän tulehduksia ja vaurioita.(Kolster.fi/blog) Tästä reaktiosta myös Nonyhek viime vuoden keväällä kertoi.

 

-Jos vain ... Ne ovat maailman kaksi surullisinta sanaa.-Mercedes Lackey.

 

Jottei tarvitse jossitella, tee tarvittavia asioita tai muutoksia oman vastustuskykysi tueksi, mene metsään keräämään marjoja tai halaamaan puita. Tai käy apteekissa tai lenkkariostoksilla, tee ja toimi ettei tarvitse myöhemmin harmitella. Hyvä vastustuskyky vapauttaa neljän seinän sisältä ulkoilmaan nauttimaan, milloin hemmetillisen kuumasta auringon paahteesta ja milloin veetyttävästä räntäsateesta. Välillä sää on ihan ok, mutta noissa ääripaskoissa sääoloissa tuntee elävänsä. Eikä tarvitse pelätä kuolemaa sängynpohjalla. 

-

 

Hyvinvointi kattaa niin paljon eri asioita ja aiheita, että suunnittelin kirjoitusteni etenevän pomppien Maslow`n tarvehierarkian portailla. Suunnittelin myös kirjoittavani vain 100 aihetta käsittelevää blogitekstiä. 

Otan mielelläni palautetta vastaan. Hienointa olisi Master Chef tason hampurilaismallinen palaute, mutta ihan käy haukut tai kehut pelkästäänkin;) 

 

Lämmin kiitos lukemiseen käyttämästäsi arvokkaasta ajasta!